dimecres, 24 de gener del 2024

El cicle Innovalors es consolida amb la segona jornada dedicada a la perspectiva del mercat de productes sostenibles

 

El cicle Innovalors es consolida amb la segona jornada dedicada a la perspectiva del mercat de productes sostenibles

El cicle Innovalors, organitzat per l'Associació Catalana per al Foment de l'Economia del Bé Comú (ACFEBC), s'ha consolidat amb la segona jornada centrada en la perspectiva del mercat de productes sostenibles. Amb l'objectiu de facilitar un espai de diàleg sobre valors i bé comú al sector empresarial, les jornades Innovalors promouen un nou model d'intercanvi entre empreses.

Aquesta edició va abordar la percepció del consumidor sobre la innovació i la sostenibilitat. Xavier Baraza Sánchez, director d'Estudis d'Economia i Empresa a la UOC, va emfasitzar la importància d'integrar valors a l'economia empresarial. El ponent principal, Jordi Oliver Solà, va analitzar les percepcions del consumidor sobre serveis i productes sostenibles, i va destacar la creixent tendència cap a la sostenibilitat en diverses indústries.

La taula rodona posterior va comptar amb experts de diversos sectors (representants de BASF, La Fageda, EADA, Secartys, el món acadèmic i l'administració pública). Es van abordar temes com la responsabilitat ampliada del productor, els desafiaments de la innovació en el reciclatge i el paper de les empreses a la inclusió social. El diàleg va tocar qüestions com ara la necessitat de l'educació per donar suport a la consciència del consumidor i el paper potencial de les regulacions per promoure la sostenibilitat.

Les conclusions més destacades de la jornada: En les dificultats del diàleg productor-consumidor respecte de la percepció de la sostenibilitat, el productor assumeix una responsabilitat ampliada en haver d'innovar per impulsar la sostenibilitat. Les empreses amb propòsit innoven tenint en compte els valors. L'administració pública ha d'esforçar-se per augmentar els incentius per a les empreses. D'altra banda, és essencial superar les barreres entre consumidors i productors, ajudant els consumidors amb transparència, educació, regulacions més estrictes i mètriques apropiades. Cal destacar que el grup demogràfic més exigent és el dels joves.

L'esdeveniment va concloure amb el lliurament dels guardons Innovalors, i la Fundació FEDAC va ser reconeguda per les seves destacades pràctiques en solidaritat i gestió de recursos financers. En les paraules de cloenda de Paco Álvarez, president de la Federació Espanyola de l'Economia del Bé Comú, es va subratllar la importància de la sostenibilitat vinculada al triple impacte i es va elogiar la contribució de l'esdeveniment per promoure el model econòmic del bé comú.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és coorganitzadora de les jornades Innovalors i ha acollit aquesta edició del novembre de 2023, que també ha comptat amb el patrocini de Majoral, Secartys, BASF i La Fageda.